Framtidens yrken

Framtidens yrken

Idag finns många yrken som inte fanns för 50 år sedan, till exempel spelprogrammerare, webbdesigner, nätverkstekniker och Youtuber. Att dessa yrken har tillkommit beror på att teknikens utveckling har gjort att nya behov har uppstått. Samma sak kommer sannolikt att hända i framtiden, i takt med att tekniken fortsätter att utvecklas. Självklart går det inte att med säkerhet veta vilka yrken som kommer att skapas, men det går att göra välavvägda spekulationer.

Något som har verkat futuristiskt, och som har existerat i science fiction under nästan hela 1900-talet, är robotar. Nu är vi dock närmare än någonsin förut att utveckla fullt fungerande, avancerade robotar och till och med artificiell intelligens. Något som de flesta med kompetensen att göra förutsägelser om framtiden håller med om är därför att vi kommer att ha robotar i våra hem som sköter städning, matlagning och andra vardagssysslor. För att hjälpa människor att välja vilken robot som passar deras behov bäst i framtiden kommer sannolikt en yrkesgrupp med rollen som robotrådgivare att utvecklas. Det många kanske inte tänker på är att vi redan har robotar som städar i våra hem, nämligen de små självgående dammsugarna som finns hos många. Än så länge finns dock inga robotar som klarar av att städa lika omfattande och noggrant som en människa. Vill man ha ett rent hem och inte städa själv idag finns därför bara ett alternativ, nämligen att anlita hjälp för städning från en städfirma. Det kan du göra enkelt på Qleano.se.girl-320262_960_720

En mer kontroversiell förutsägelse om ett framtida yrke gäller bebisdesignern. Denna förutsägelse görs med tanke på de möjligheter som finns idag att diagnosticera ett foster för att ta reda på hur stor risken är för eventuella hälsoproblem och utvecklingsstörningar, liksom vilket kön barnet är. Dessa metoder används också regelbundet idag. Man ser alltså en möjlighet att dessa kan utvecklas till att en yrkesgrupp bestående av genetiska experter kan designa ett barn utifrån föräldrarnas önskemål genom att välja bort oönskade egenskaper. Detta är av förklarliga skäl moraliskt kontroversiellt, och huruvida det verkligen kan bli så i framtiden eller inte beror på politiska beslut lika mycket som på teknikens utveckling.

Ett mindre kontroversiellt framtida yrke, som kittlar fantasin om vad som kommer att vara möjligt, är rymdturistguide. Där är något som verkligen känns futuristiskt – att turista i rymden på samma sätt som på Gran Canaria eller Marocko.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.