Växthus på höjden framtid för städer

Växthus på höjden framtid för städer

Framtiden är redan här – så kan det i alla fall verka när man hör Plantagons planer. Plantagon har en nyskapande affärsidé som de hoppas ska lösa klimatproblemet med mat som fraktas långa sträckor för att nå oss i affärerna. Företagets grundare och vd, Hans Hassle, ser inte den nuvarande situationen som hållbar i framtiden, och istället för att vänta på att någon annan ska lösa problemet har han tagit saken i egna händer. Hans affärsidé går ut på växthus som byggs på höjden, enorma höghus i städerna där man odlar grönsaker och mat för invånarna. Maten odlas och konsumeras alltså lokalt, och ingen transport är nödvändig. Det kan låta som något ur en science fiction-film, men faktum är att det snart kan vara verklighet, i alla fall i Linköping. Där väntar  företaget på en detaljplan för att kunna ansöka om bygglov för att konstruera det första vertikala växthuset i världen. På längre sikt planerar företaget att bygga liknande växthus i Shanghai och Singapore.Slottsträdgården_Ulriksdal_2015e

Förutom transportaspekten finns det andra anledningar till att växthus på höjden kan komma att bli en nödvändighet i framtiden. En är till exempel att många forskare menar att all den odlingsbara marken som finns i världen inte kommer att räcka till för att skapa tillräckligt med mat för att mätta jordens befolkning, i takt med att den växer allt mer. Plantagons förhoppning med deras växthus är att man kommer att kunna odla tio gånger så mycket mat i dem än vad som hade varit möjligt på samma markyta.

Växthusen kommer att vara helixformade, en design som tagits fram av trädgårdsmästaren Åke Olsson. Syftet är att växterna ska få så mycket solljus som möjligt. Medan plantorna växer kommer de med hjälp av en robot att flyttas allt högre upp i växthuset, tills de når toppen, där de skördas.

Om du har en egen tomt behöver du inte vänta på att Plantagons höghusväxthus ska bli klara innan du börjar hjälpa miljön genom att äta närodlad mat. Genom att bygga ett eget växthus på tomten kan du till exempel odla dina egna grönsaker, och minska belastningen på miljön genom att spara in lite på transporterna av dessa grönsaker.

 

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.