Vården i framtiden
När man talar om framtidens vård idag, får många negativa associationer. Man börjar tänka på allt det som kommer att bli sämre med vården i framtiden, och alla de domedagsprofeter som förutspår de utmaningar vården kommer att stå inför. Bland annat varnas det för att befolkningen blir allt äldre, vilket kommer att öka trycket på både äldrevården och på sjukhusen – samtidigt som allt färre söker sig till jobb inom äldrevården, och det alltså kommer att råda brist på arbetskraft inom det området. Andra varnar för att antalet patienter generellt kommer att öka, och att sjukvården kommer att behöva större investeringar, att sjukhusen kommer att behöva byggas ut och att det kommer att behövas mer personal i framtiden.
Det finns dock även de som ser framtiden inom vården lite ljusare. Dessa människor ser tillbaka på historien lika mycket som de ser framåt, och har noterat att livet i vår del av världen bara har blivit bättre och bättre ända sedan 1700-talet. Det finns med andra ord ingen anledning att tro att den trenden plötsligt skulle vända. Precis som inom många andra områden är det förbättrad teknik som tros komma att medföra stora fördelar inom framtidens vård. Vi ser redan idag de första tecknen på detta, till exempel vid Universitetssjukhuset i Örebro. Där startade man ett projekt i mars 2013 med syftet att minska väntetiderna på akutmottagningarna. Projektet var tänkt att införas på prov, men efter sju veckor såg man att det var så effektivt att det infördes permanent. Väntetiden halverades tack vare projektet.
Andra sätt som IT-tekniken kan användas i vården undersöks just nu av Anders Ekholm vid Institutet för framtidsstudier, som skriver rapporten ”När vården blir IT”. Rapporten är ett beställningsverk av e-hälsokommittén, och författas tillsammans med Drasko Markovic, ett annat stort namn inom IT-världen.
Innan tekniken har integrerats så mycket i vården finns det dock andra sätt man kan förbättra sin vårdsituation om man inte är nöjd med den, till exempel genom att söka sig till en ny läkare. Det är redan med dagens teknik mycket enkelt – om du exempelvis vill hitta en ny tandläkare i Stockholm kan du helt enkelt söka på Varden.se.