Smarta hem är framtiden

Smarta hem är framtiden

Hur ska framtidens städer se ut? Många menar att vi kommer att förlita oss mer på trådlös kommunikation i framtiden. Ja, det handlar om uppkopplade enheter som kommunicerar med varandra. Det kan vara allt från bilen som kommunicerar trådlöst med andra bilar, till tvättmaskinen, spisplattan eller hundhalsbandet. På tal om hemmet, så ser vi redan nu att smarta hem är framtiden. Sakta men säkert börjar det dyka upp allt fler produkter som går att styra via mobilen vare sig man är hemma eller inte. Det här öppnar upp nya möjligheter för hem vi annars inte har tänkt på. Stockholm leder denna utveckling i Sverige så bor man på västkusten gäller det att hitta en pålitlig flyttfirma i Göteborg och sen dra vidare norrut. För det är i Kista som Sveriges Silicon Valley finns.

Trådlös kommunikation mellan produkter

Ett exempel på smarta hem är en låsanordning som kopplar upp sig mot internet. Med hjälp av sin mobil kan man då låsa upp dörren ifall man vill släppa in någon – vare sig man är hemma eller på en strand flera tusentals mil långt bort. Ett exempel på att denna trend är igång på riktigt bland annat att Ikea har nu produkter för smarta hem. Efter att ha haft en provperiod i vissa utvalda länder har man nu valt att satsa på smart belysning där användaren kan styra färgen, timer och annat med hjälp av en app eller en trådlös kontroll. Det här är förstås inget nytt men Ikea är det första globala företaget som satsar på denna typ av lösning för ”vanliga” köpare som tycker att de andra alternativen idag är för avancerade. Tanken är här att det ska vara lättförståeligt och kunna användas av alla i hemmet. Hur kommer framtidens städer att bli smarta då? Det här återstår att se då teknikutvecklingen går fort och det är svårt att förutse vad som ska hända.

Framtidens städer på gång

Redan idag talas det stort om 5G. Men ingen verkar riktigt veta vad 5G handlar om menar många. Idag använder vi 4G med våra mobiler. När 5G kommer ersätta detta kommer mycket större mängd data kunna skickas. En HD-film på flera gigabyte kommer att kunna laddas ner på några ynka sekunder. Den här möjligheten att snabbt kunna skicka ny data kommer innebära att förarlösa bilar kan kommunicera med andra bilar – det går nämligen inte idag med 4G. Hur kommer det här att påverka framtidens städer? Flera experter menar att teknikutvecklingen kommer att fullkomligt explodera när 5G är etablerat. För det är nämligen information, eller data, som tidigare har drivit fram teknikutvecklingen. Det här kommer leda till att det samhälle vi idag har kommer se annorlunda ut. Ja, vissa hävdar till och med att den nya fattigdomen drabbar de som står utan tillgång till wifi. Detta kan leda till fler skillnader mellan fattiga och rika som inte bara baseras på produktion, råvaror och export utan också kommunikation och information. Många telebolag engagerar sig därför i att sprida wifi och tillgång till internet i utvecklingsländer.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.