Vår största framtidsutmaning

Vår största framtidsutmaning

Diskussionerna kring ren, grön, miljövänlig energi har väl knappast undgått någon. De flesta experter verkar anse att det är en verklig ödesfråga i samtiden. Om vi inte lyckas bryta vårt beroende av fossila bränslen, och avstanna den globala uppvärmningen, kommer i bästa fall miljoner människor bli hemlösa av stigande havsnivåer och kraftiga stormar. Vad som kan ske i värsta fall vill man inte ens tänka på. Som tur är kommer det fler och fler innovationer inom energibranschen. I Sverige har vi under ganska lång tid tämjt naturens energiresurser med våra vattenkraftverk, men fler möjligheter är på gång.

Mycket sker i Amerika

Den mest kända, och kanske den enda verkligt berömda, profilen inom förnybar energi är amerikanen Elon Musk. Han var med och startade elbiltillverkaren Tesla, och är idag dess ansikte utåt. Att vi tack vare Tesla har högpresterande elbilar är naturligtvis fantastiskt, och fler framgångar än så utlovas av företaget. Nyligen berättade de om sina nya solceller för hus. De ser ut som natursten, och ska kosta ungefär detsamma som vanliga tegelplattor. På andra håll ruvas det på fler sätt att utvinna el ur naturelementen. I framtiden kan dragkraft försörja oss med miljövänlig och förnybar energi, tack vare enorma drakar som svävar flera hundra meter ovan mark.

En ödesfråga som håller på att lösas

Det finns alltså gott hopp om framtiden, om man ska tro vissa forskare. Att enskilda husägare kommer att kunna skaffa solceller, som ser ut som vanligt tegel och dessutom kostar lika mycket, är naturligtvis ett enormt genombrott. Man kan då alltså bli självförsörjande på el, i princip utan extra kostnader. Utgiften för takplattor finns ju oavsett. Lägg därtill övriga innovationer i att tämja naturens enorma energiutvecklingar till elproduktionen. Vind- och vattenkraftverk har naturligtvis i det närmaste oändlig potential, så länge man lyckas lista ut rätt tekniker. Med drakar som svävar ovan våra huvuden, solceller på alla tak och maskiner för att utvinna el ur havsvågornas oändliga rörelser kommer vi sannolikt att slippa elda olja om ett par generationer.

Leave a Comment

About Chronicle

All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined an chunks as necessary, making this the first true generator on the Internet. All the Lorem Ipsum generators on the Internet tend to repeat predefined Lorem Ipsum as their default model text, and a search for web sites.